Perinteiset runebergintortut onnistuvat loistavasti myös vegaanisena! Kauan siinä kesti, mutta vihdoin otin projektikseni veganisoida hyvän runebergintorttureseptin. Sellainen on ollut omassa keittiössäni vähän kiven alla, mutta tähän versioon ihastuin ja tulen takuulla palaamaan sen ääreen tulevina vuosina! Tästä versiosta löytyy makuina appelsiinia, karvasmantelia ja piparkakkumurskaa.
Jos sinulla ei ole perinteisiä torttuvuokia, voit leipoa runebergintortut myös muffinivuokiin. Tortut ovat silloin pienempiä ja paistoaikaa tulee lyhentää, mutta ne ovat yhtä lailla herkullisia.
Voit leipoa ja kostuttaa runebergintortut hyvin myös päivää tai paria ennen niiden tarjoilua. Niiden maku paranee ja kosteus tasaantuu jääkaapissa säilyttäen ilmatiiviissä rasiassa.
VEGAANISET RUNEBERGINTORTUT
7 korkeaa torttua tai 12 pientä muffinivuokiin
Reseptin alkuperä: käytin reseptin pohjana Perinneruokaa prkl -blogin perinteiset runebergintortut -reseptiä. Veganisoin reseptin ja muokkasin sitä hieman.
Raaka-aineet
Taikina
1 rkl pellavansiemenrouhetta (hienoksi jauhettuna) + 3 rkl vettä
200 g leivontamargariinia
2 dl sokeria
1/2 dl soijajogurttia
1/2 dl appelsiinin mehua
1 rkl appelsiinin raastettua kuorta (yhdestä isosta appelsiinista)
1/8-1/4 tl (makusi mukaan) kasvasmanteliaromia
1 dl piparkakkumurskaa
1 dl korppujauhoja
2 dl (80 g) mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kardemummaa
1/4 tl suolaa
Kostutus
1 dl vettä
1 1/2 rkl sokeria
halutessasi lisämauksi 2 rkl punssia, rommia, tai pari tippaa karvasmanteliaromia tai rommiaromia
Koristelu
1 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1/2 rkl vettä
Ohje
Esivalmistele
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele runebergintorttuvuoat (tai muffinipelti).
Valmista taikina
Tee pellavamuna sekoittamalla 1 rkl pellavansiemenrouhetta 3 rkl vettä ja jätä turpoamaan.
Vatkaa margariinia ja sokeria sähkövatkaimella täydellä teholla 3-4 minuuttia, kunnes seos muuttuu vaaleaksi vaahdoksi.
Mittaa margariini-sokeriseokseen tekemäsi pellavansiemenmuna, soijajogurtti, appelsiinin mehu ja kuori sekä karvasmanteli. Vatkaa sekaisin.
Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet. Lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi mutta älä jää vatkaamaan.
Lusikoi tai pursota taikina voideltuihin vuokiin. Vuokiin saa jäädä reilusti kohoamisvaraa.
Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunness tortut ovat kypsyneet. (muffinipellillä tarkista kypsyys 20 minuutin kohdalla ja lisää paistoaikaa tarvittaessa)
Tee kostutusliemi
Sekoita vesi ja sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on liuennut.
Lisää halutessasi lisämauksi punssia, rommia tai karvasmanteliaromia.
Viimeistele tortut
Kun tortut tulevat uunista, anna niiden levätä hetki ja kumoa vielä lämpiminä.
Kostuta lämpimät tortut sokeriliemellä pullasudin avulla tortun päältä ja reunoilta, tai dippaa torttu varovaisesti kokonaan liemeen.
Sekoita tomusokerista ja vedestä paksu kuorrute. Siirrä pursotinpussiin ja pursota rengas jokaisen tortun päälle.
Lusikoi torttujen keskelle nokare vadelmahilloa.
Säilyvyys
Runebergintortut säilyvät ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa 4 päivää. Torttujen maku paranee ja kosteus tasaantuu niiden saadessa levätä jääkaapissa.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Comments