New Yorkissa Levain -nimiset leipomot myyvät erityisen paksuja, sisältä tahmeita suklaahippucookieita, jotka ovat nousseet legendaariseen maineeseen. Niistä löytyy läjäpäin copycat-reseptejä (sekä perinteisiä että vegaanisia), joten samaa herkkua pääsee imitoimaan kotonakin. En ole koskaan käynyt New Yorkissa, mutta kun leivoin näitä keksejä ensimmäisen kerran, ymmärsin heti hypen! Meillä on leivottu näitä tänä syksynä lukemattomia kertoja. Näitä on saatava aina lisää!
Levain-leipomon suosituimmissa kekseissä on tummasuklaahippuja ja saksanpähkinää. Meidän lempilisä on vaahtokarkki, joka paahtuu uunissa koukuttavan ihanaksi, kun jättää vaahtokarkkipaloja vähän taikinan pinnallekin.
Cookiet muotoillaan korkeiksi ja munan mallisiksi ennen paistoa, eivätkä ne leviä uunissa ihan niin paljon kuin tavalliset cookiet. Varo paistamasta niitä liikaa, jotta sisus pysyy tahmeana ja sitkeänä.
Vinkki: Jos haluat käyttää muussa leivonnassa raakaa cookietaikinaa (kuten kakkujen täytteenä tai koristeena), tämän taikinan koostumus on täydellinen siihen. Ei liian rasvainen tai märkä.
NEW YORKILAISET SUKLAAHIPPUCOOKIET
5 kpl isoja keksejä
Reseptin alkuperä: olen kääntänyt cookiereseptin Kitchen Diaries -YouTube-kanavalta ja muuttanut sitä rahtusen. Lue legendaaristen Nykin Levain -cookieden tarina postauksen alusta!
Raaka-aineet
Taikina
1 dl + 1 rkl margariinia (leivontamargariinia kuten Sunnuntai Laktoositon tai Naturli*)
1 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
3 rkl aquafabaa (säilykepapujen tai -kikherneiden lientä)
1 tl vanilja-aromia
1/4 tl suolaa
1/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 1/2 rkl maissitärkkelystä
3 1/2 dl vehnäjauhoja
Täytteet
1 1/2 dl suklaahippuja
1/2 dl rouhittua pähkinää
1 1/2 dl pilkottuja vegaanisia vaahtokarkkeja (näitä myyvät esimerkiksi K-kaupat (Naturall), Vegekauppa ja Candytown)
Ohje
Esivalmistele
Lämmitä uuni 210 asteeseen / kiertoilmalla 190 asteeseen.
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Pilko kekseihin tulevat täytteet sopivan kokoisiksi.
Valmista cookiet
Vatkaa margariinia, fariiinisokeria ja sokeria täydellä teholla 3 minuutta.
Lisää aquafaba ja vanilja-aromi, vatkaa sekaisin.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Jauhojen määrä saattaa vaikuttaa suurelta taikinaan, mutta lisää ne parissa erässä taikinaan ja sekoita juuri ja juuri sekaisin: älä jää vaivaamaan, ettei taikinaan muodostu sitkoa.
Lisää suklaahiput, pähkinät ja vaahtokarkit. Kääntele taikinaan
Leivo taikinasta pötkö ja jaa 5 yhtä suureen osaan. Muotoile niistä munan muotoisia, korkeita palloja kuvan mukaan.
Siirrä pellille ja paista 11-13 minuuttia. Keksien on tarkoitus jäädä keskeltä pehmeiksi ja raa'an oloisiksi, joten älä paista liikaa.
Siirrä ritilälle jäähtymään. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.
* Jos käytät pehmeää, levittyvää margariinia, cookiet leviävät ja paistuvat eri tavalla. Ehdottomasti onnistunein lopputulos tulee kovemmalla margariinilla, joten valitse blokkimallinen leivontamargariini.
Säilyvyys
Cookiet maistuvat itselleni parhaiten samana päivänä, jolloin niiden sisus on vielä taikinamaista ja pehmeää, mutta jos säilytät niitä pidempään, pakkaa ne ilmatiiviiseen rasiaan.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Comments