Tuoreen, pehmoisan pullan ja mustikkapain (yksi ikisuosikeistani!) liitto vie jalat alta! Päälle vielä reilu kuorrutus sitruunatuorejuustoa ja se on siinä. Uskomaton viikonloppuherkku!
Viime viikkoina hapanjuureni on pöhissyt villisti keittiösaarekkeemme kulmalla ja päässyt tositoimiin 1-2 kertaa päivässä. Juurileivontaan jää vaan niin pahasti koukkuun! Olen kuskannut leipiä ja pullia lahjaksi tutuille, leiponut paljon ja haaveillut leipovani vielä paljon enemmän. Nämä mustikkapullat ovat yhden tuollaisen haaveiluhetken lopputulos - havahduin ajatukseen, että mustikkapain kiisseli sopisi täydellisesti kierrepullieni täytteeksi, ja että ripaus raikasta sitruunaa kruunaisi koko komeuden! Ja niinhän se tekikin!
Vaikka leivoin omat pullani hapanjuureen, löytyy reseptistä vaihtoehto myös hiivalla leipomiseen. Valitse itsellesi sopivin vaihtoehto!
MUSTIKKAKIERREPULLAT SITRUUNATUOREJUUSTOLLA
n. 20 pullaa
Reseptin alkuperä: Urbaani vegenda
Raaka-aineet
Pullataikina
250 ml kookosmaitoa
75 g aktiivista vaaleaa hapanjuurta TAI 25 g tuorehiivaa
75 g sokeria
7 g suolaa
4 g kardemummaa
n. 350-400 g vehnäjauhoa
75 g huoneenlämpöistä margariinia
Mustikkakiisseli
5 dl mustikoita
1 dl vettä
1 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja
Sitruunatuorejuusto
1/2 dl kasvipohjaista tuorejuustoa
1/2 dl tomusokeria
1 sitruunan kuori + vähän mehua
Leivo pullataikina hapanjuurella
Mittaa leivontakulhoon kookosmaito, hapanjuuri, sokeri, suola, kardemumma ja valtaosa jauhoista.
Alusta taikina hyvin ja lisää tarvittaessa lisää jauhoja.
Lisää pehmeä margariini nokareina taikinaan samalla koko ajan vaivaten. Jos käytät yleiskonetta, voit vaivata taikinaa 2. teholla 8 minuuttia, jotta taikinaan muodostuu hyvä sitko. Jos leivot käsin, vaivaa taikinaa kunnes saat kaiken margariinin sekoittumaan taikinaan, ja kunnes taikinassa on hyvä koostumus: sen tulisi olla ihanan pehmeää, mutta irrota kauniisti kulhon reunoista.
Siirrä taikina pöydälle ja taittele se siistiksi paketiksi vetäen taikinan jokainen sivu vuorollaan taikinapallon keskelle saadaksesi tiiviin paketin.
Nosta kohotuskoriin tai -laatikkoon.
Kohota lämpimässä 2 tuntia.
Siirrä taikina sen jälkeen hyvin suojattuna jääkaappiin kylmäkohotukseen 12-16 tunniksi.
Leivo pullataikina hiivalla
Valmista pullataikina samoin kuin yllä, mutta korvaa hapanjuuri tuorehiivalla.
Kun olet vaivannut taikinan, siirrä se kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkkaan kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Keitä mustikkakiisseli
Mittaa kaikki ainekset pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
Keitä, kunnes seos sakenee.
Anna jäähtyä hieman ennen pullien muotoilua.
Muotoile & kohota pullat
Kaulitse taikina ohueksi levyksi samoin kuin korvapuusteja tehdessä.
Levitä taikinalle kauttaaltaan mustikkakiisseliä.
Kääri taikina rullalle, leikkaa rulla n. 3 cm levyisiksi paloiksi ja nosta palat paperisiin pullavuokiin.
Kohota juurella leivottuja pullia 4-6 tuntia, hiivalla leivottuja puolesta tunnista tuntiin, kunnes ne ovat kohonneet kaksinkertaisiksi. Kotikeittiössä hyvä paikka pullan kohotukseen on uuni, jossa palaa valot päälle, mutta johon ei ole säädetty lämpötilaa. Silloin uuniin nousee pieni, kostea lämpö, joka auttaa pullia kohoamaan.
Paista pullat
Lämmitä uuni 210 asteeseen.
Voitele pullat esimerkiksi kaurakermalla tai quafaballa.
Paista uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia tai kunnes pullat ovat kypsiä ja kauniin kullanruskeita.
Siirrä ritilälle jäähtymään.
Sekoita sitruunatuorejuusto
Vatkaa tuorejuusto ja tomusokeri sekaisin.
Lisää raastettu sitruunan kuori ja sitruunamehua sen verran, ettäs saat aikaan hyvän koostumuksen.
Siirrä pursotinpussiin ja koristele pullat reilulla annoksella tuorejuustoa.
Säilyvyys
Siirrä pullat ensimmäisen päivän jälkeen jääkaappiin. Säilyvät hyvänä useamman päivän.
Voi myös pakastaa.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Comments