Nyt ollaan kuulkaas upeiden asioiden äärellä. Uunista tuli äsken ulos sellainen syysherkku, että oksat pois! Tekisi mieli ahmia äkkiä molemmat kurpitsakierteet omiin suihin, eikä edes kertoa Kirpulle, että tänään tuli muuten leivottua.
Istuin äsken keittönpöydän ääreen maistelemaan omaa kierrettäni ja pohtimaan, millä sanoilla tätä leivosta nyt kuvailisi. Kierteen kauniin oranssiksi paistunut lehtevä taikina rapsahtaa ihanasti suussa, mutta on sisältä mehevä ja aavistuksen sitkeä. Suun täyttää lohduttava ja vastustamaton makuyhdistelmä: vaahterasiirapin makeutta ja piparkakkumausteiden kotoisuutta. Otin uuden haukun, sitten vielä toisen, kolmannen... kunnes sormissa oli jäljellä enää tahmea muisto äskeisestä kohtaamisesta. Se ei ole muuten ihan pikku juttu, sillä yksi pikkukierre painaa vaatimattomat 200 grammaa. 200 ihanaa, vastustamatonta grammaa.
Tämä resepti on mukaelma The Novice Chefin luomuksesta. Urbaani vegendaan resepti muuttui vegaaniseksi, sekä mittasuhteet vaihtuivat himpun verran sopiakseen paremmin suomalaiseen keittiöön.
Kurpitsakierteiden tekeminen on järjettömän helppoa, sillä ne valmistetaan valmiista lehtitaikinasta (suosittelen lämpimästi Lidlin puff pastry-taikinaa, sillä se on todella ohut, lehevä ja helppo muotoilla) ja kurpitsapyreestä. Lisäksi tarvitset vain sokeria ja mausteita. Ihanan vaivatonta!
VEGAANISET KURPITSAKIERTEET
2 isoa kierrettä
Reseptin alkuperä: resepti on veganisoitu The Novice Chefin sivuilta
Raaka-aineet
Kierteet
1 pkt Lidlin vegaanista puff pastry -taikinaa
2 dl kurpitsapyreetä
1 dl sokeria
1 tl piparkakkumaustetta
Koristeluun
1 rkl vaahterasiirappia
3 rkl tomusokeria
Esivalmistele
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Tee kurpitsatäyte
Sekoita kulhossa kurpitsapyre, sokeri ja piparkakkumauste sekaisin.
Mutoile kierteet
Leikkaa lehtitaikina kahteen osaan ja jaa pyre taikinapalojen päälle. Levitä tasaisesti koko taikinan päälle.
Rullaa taikina tiukalle rullalle ja aseta se saumapuoli alaspäin.
Leikkaa rulla pitkittäin halki.
Ala kierittämään taikinaa kierteeksi nostamalla aina toinen taikinapitko toisen päälle, kunnes olet tehnyt tämän koko taikinan pituudelta. Pidä huoli, että taikinan avonainen puoli on koko ajan ylöspäin suunnattu, näin kierteestä tulee kauniimpi eikä täyte valu ulos.
Kierrä taikina nyt ympyrän muotoon ja painele päät kiinni toisiinsa.
Nosta pellille.
Toista sama toisen kierteen kanssa.
Paista kierteet
Paista uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes leivokset ovat saaneet kauniin värin ja ovat kypsiä.
Nosta ritilälle jäähtymään.
Viimeistele
Leivosten jäähtyessä sekoita kuorrute vaahterasiirapista ja tomusokerista.
Levitä tomusokeriseos hieman jäähtyneen leivoksen päälle esimerkiksi lusikalla.
Säilyvyys
lehtitaikinaleivonnaiset ovat parhaita valmsituspäivänä, mutta säilytä ilmatiiviisti tai paperipussissa huoneenlämmössä, mikäli et syö kerralla kaikkea
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Minkä merkkistä kurpitsapyreetä käytit ja löytyykö sitä ihan perus ruokakaupasta?