Rakastan korvapuusteja! Sellasia meheviä, vähän kosteita, joissa on sisällä tarpeeksi täytettä. Ja kokoakin pitää olla. Nämä korvapuustit ovat juuri sellaisia! Pullien sisältä löytyy reilusti fariinisokeria ja kanelia, joten makuakaan ei taatusti puutu. Kuvalliset ohjeet auttavat myös hahmottamaan muotoiluprosessia, mikäli korvapuustien leipominen ei ole sinulle vielä tuttua.
Korvapuusteihin pätee pari sääntöä:
Mitä pehmeämpi taikina (=vähemmän jauhoja), sitä pehmeämpi pulla. Taikinan pitää kuitenkin olla tarpeeksi jämptiä kaulittavaksi ja pyöriteltäväksi, joten tarkkaile taikinaa samalla kun lisäät siihen viimeisiä jauhodesejä.
Korvapuustista tulee sitä näyttävämpi ja monikerroksisempi, mitä useammin onnistut rullaamaan taikinan. Kaulitse taikina siis mielellään mahdollisimman pitkäksi. Minä kaulitsen taikinan aina vähintään 50 cm pituuteen, ja noin 40 cm leveäksi.
Muista kuitenkin, että maku on pääasia. Kotikutoiset ja ulkonäöltään vaihtelevat pullat ovat hellyyttäviä!
Ylläolevissa kuvissa näet kuinka leikkaan ja muotoilen korvapuustit. Reseptistä löytyy tarkempi kuvaus, mutta voit käyttää näitä kuvia myös suuntaa-antavina ohjeina muotoiluun. Pullapitko leikataan kolmion mallisiksi palasiksi, palat nostetaan pystyyn ja sormilla painetaan muotoon samalla hiukan venyttäen. Ja jos uunissa puustin kerrokset tupsahtavat ulos pullan sisältä, voi ne vielä painaa takaisin pullan sisään uunikuumina. Aika simppeliä ja armollista touhua siis!
VEGAANISET KORVAPUUSTIT
20-25 kpl
Raaka-aineet
Taikina
1 tlk ( á 400 ml) kookosmaitoa
1 dl vettä
50 g tuorehiivaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 tl suolaa
8 g kardemummaa
noin 11-12 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl pehmeää margariinia
Täyte
1 1/2 dl pehmeää margariinia (sininen Keiju-margariini on jääkaapista otettuakin pehmeää, joten se sopii loistavasti tähän tarkoitukseen)
1 1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 rkl kanelia
Voiteluun
aquafabaa (säilykekikherneiden lientä) tai muuta haluamaasi nestettä voiteluun *
raesokeria
Valmista pullataikina
Mittaa kookosmaito ja vesi kattilaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi.
Kaada kulhoon, lisää tuorehiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita.
Lisää valtaosa jauhoista (10-11 dl) ja alusta kiinteäksi taikinaksi.
Lisää pehmeä margariini nokareina ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoilee kulhon reunoista. Lisää tässä vaiheessa jauhoja, mikäli sille on tarvetta. Mitä pehmeämpi taikina, sitä pehmeämpi pulla, mutta muista että taikinan täytyy olla myös helposti käsiteltävää.
Peitä taikinakulho liinalla ja annan taikinan levätä 10-15 minuuttia ennen leipomista.
Valmista täyte
Sekoita margariini, fariinisokeri ja kaneli tahnaksi.
Kauli ja täytä pullataikina
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Työstä taikina kahdessa osassa.
Ota ensimmäinen taikinapala ja kaulitse se n. 40 cm (leveys) x 50 cm (korkeus) kokoiseksi levyksi.
Levitä puolet täytteestä taikinan päälle.
Kääri taikina tiukaksi rullaksi ja nipistä saumakohta kiinni. Saat monikerroksisempia pullia, mikäli rullaat taikinan lyhyemmästä reunasta ylöspäin.
Toista sama toisellekin taikinapalalle.
Muotoile pullat
Leikkaa taikina terävällä veitsellä kolmion mallisiksi palasiksi, leikaten vuorotellen viistosti oikealle ja sitten vasemmalle. Katso postauksen kuva tarvittaessa avuksi.
Nosta pullapala pystyyn kapeampi puoli ylöspäin.
Paina peukaloilla kuoppa keskelle ja venytä hieman, jotta pulla aukeaa ja leikkauskohdat levenevät.
Nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille kohoamaan liinan alle.
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Viimeistele ja paista pullat
Kun pullat ovat kohonneet, voitele ne aquafaballa ja ripottele päälle reilusti raesokeria.
Paista uunissa 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat saanet kauniin värin myös pohjasta.
Nosta ritilän päälle jäähtymään. Jos pullan kerrokset ovat levinneet paiston aikana liikaa, voit varovasti työntää niitä sisäänpäin pullan ollessa vielä kuumaa, ja muotoilla niistä hieman kauniimpia. Muista, että kotikutoisen näköiset pullat ovat myös hurmaavia!
*Vegaanisten pullien voiteluun käy mm. kahvi, kahvi-sokeriseos, vaniljavanukas, kaurakerma tai kasvimaito. Itse käytän mieluiten aquafabaa, jolla tulee todella kaunis väri pullan päälle.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Maistui sekä itselle, kumppanille että muille. Kiitos reseptistä, oli herkullista!
Kiitos selkeistä ohjeista korvapuustien muotoiluun, noviisikin onnistui!
On herkkua! Tän reseptin ansiosta oon fariinisokeria käyttäny korvapuusteihin 😊
Tämä on se luottoresepti jonka pariin aina palaan kun koti kaipaa pullan tuoksua ja leipomisinspis iskee.
Suosittelen todellakin kokeilemaan aquafabaa voiteluun. Sillä itse aina saanut parhaimman lopputuloksen (ja kikherneet ei mene koskaan hukkaan kun sopivat niin moneen).