Vegaaninen paistettu juustokakku suklaaganachella ja keolla tuoreita vadelmia - täydellinen herkku juhliin kuin juhliin! Jos olet kaivannut paistettua juustokakkua, joka vetää maultaan ja rakenteeltaan vertoja perinteisille versioille, niin nyt lykästi. Tämä kakku on juuri sellainen, kuin juustokakun kuuluukin olla!
Sain Ilse R. Pinneriltä hänen vasta julkaisemansa vegaanisen leivontakirjan, Vegalicious Pastryn. Kirja on täynnä ihanan näköisiä reseptejä, mutta ensimmäiseksi halusin kokeilla Ilsen juustokakkureseptiä. Alkuperäisessä reseptissä on vaalea pohja ja päällä karhunvadelmakompottia ja tuoreita karhunvadelmia. Omastani tein suklaan ja vadelman makuisen. Olen leiponut kakkua nyt useamman kerran ja muokannut siitä omaan makuuni täydellisen. Lämmin suositus siis sekä tälle kakulle että Vegalicius Pastry -kirjalle, joka on melkoinen vegaanileivonnan aarreaitta.
Raaka-aineiden korvaaminen:
Olen merkinnyt reseptiin tuotemerkit raaka-aineisiin, joilla olen leiponut tämän kakun onnistuneimmin. Jos kyseisiä tuotteita ei ole sinulle saatavilla, voit korvata ne vastaavilla tuotteilla ottaen huomioon, että rakenne/maku saattaa hieman muuttua.
Mascarponen korvaaminen:
Käytä pelkästään (eli 400 g) soijapohjaista tuorejuustoa, näin tehdään myös reseptin alkuperäisessä versiossa. Itse pidin kuitenkin enemmän mascarponea sisältävän kakun rakenteesta.
Tuorejuuston korvaaminen:
Jos et löydä kaupasta soijapohjaista tuorejuustoa, valitse seuraavaksi paras vaihtoehto. Esim. Violife-tuorejuusto on koostumukseltaan jämäkkää ja voisi sopia reseptiin paremmin kuin pehmeämmät kauratuorejuustot.
Vaniljarahkan korvaaminen:
Korvaa maustamattomalla soijarahkalla ja lisää massaan hieman enemmän vanilja-aromia.
Kookosöljyn korvaaminen:
Kookosöljy jähmettyy kylmässä ja tuo kakkupohjiin ja massoihin pitävyyttä ja tiiviyttä toisin kuin muut öljyt. Siksi en suosittele korvaamaan kookosöljyä muilla rasvoilla.
Jos juustokakun pinta halkeaa:
Joskus näin käy, mutta tämän reseptin kohdalla ei ole mitään hätää! Juustokakku kuorrutetaan suklaaganachella, ja ganache peittää mahdolliset halkeamat juustokakun pinnassa. Kakusta tulee joka tapauksessa kaunis ja se pysyy leikatessa kasassa.
VEGAANINEN PAISTETTU JUUSTOKAKKU
halkaisijaltaan 20 cm vuokaan
Reseptin alkuperä: Resepti on muokattu Ilse R. Pinnerin Vegalicious Pastry -kirjan karhunvadelmajuustokakusta.
Raaka-aineet
Pohja
1 pkt (á 154 g) Oreo-keksejä tai muita suklaatäytekeksejä
30 g margariinia
ripaus suolaa
Juustokakkumassa (huom! käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita massaan)
400 g soijapohjaista vaniljarahkaa (Alpro Greek Style Vanilja)
200 g vegaanista mascarponea (Schlagfix)
200 g soijatuorejuustoa (Sheese)
200 g kasvipohjaista ruokakermaa, rasvaa 12-15% (käytin Plantin)
30 g kookosöljyä sulatettuna
100 g sokeria
2 rkl kikhernejauhoja
1 1/2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 1/2 rkl maissitärkkelystä
1 tl vanilja-aromia
1/2 ison appelsiinin raastettu kuori
Ganache
50 g tummaa suklaata
50 g kasvikermaa
1/2 tl margariinia
ripaus suolaa
Lisäksi
2 rasiaa tuoreita vadelmia
Ohje
Huom! Kakun tulee tekeytyä jääkaapissa vuorokausi. Valmista ensimmäisenä päivänä kakku, seuraavana päivänä voit valmistaa ganachen ja koristella kakun.
Esivalmistele
Lämmitä uuni 160 asteeseen. Aseta uunin pohjalle astia kuumaa vettä.
Vuoraa halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Asete korkeat suikaleet leivinpaperia myös kakkuvuoan reunoille. (voit käyttää irtopohjavuokaa tai tavallista, mutta irtopohjavuoasta kakun irrottaminen on astetta helpompaa)
Valmista pohja
Murskaa suklaatäytekeksit hienoksi muruksi.
Sulata margariini, lisää suola ja sekoita muruun.
Painele pohja tiiviisti kakkuvuoan pohjalle.
Valmista juustokakkumassa
Vatkaa rahka, mascarpone, tuorejuusto, ruokakerma ja kookosöljy sileäksi massaksi.
Lisää sokeri, kikhernejauho, ravintohiiva, maissitärkkelys ja vanilja.
Sekoita tasaiseksi ja kaada keksipohjan päälle.
Paista & jäähdytä kakku
Paista kakkua uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia.
Avaa sitten uuniluukku ja päästä uuniin muodotunutta höyryä ulos.
Paista vielä 30 minuuttia. Paistoajan loputtua käännä uuni pois päältä ja jätä kakku uuniin vielä 60 minuutiksi uuniluukku suljettuna.
Jäähdytä kakku ja siirrä se jääkaappiin vuorokaudeksi.
Irrota kakku vuoasta
Vinkki: jos paistoit juustokakun tavallisessa kakkuvuoassa, upota vuoan pohja kuumaan veteen ja kierrä esim. pienellä lastalla kakun reunat pohjaa myöten, jotta autat kakkua irtoamaan vuoasta. Kumoa kylmä kakku ensin isolle lautaselle (nyt se on väärin päin), ja sitten uudestaan tarjoiluvadille oikeinpäin.
Valmista ganache & koristele kakku
Pilko suklaa pieneksi rouheeksi kulhoon.
Kuumenna kerma ja margariini höyryäväksi.
Kaada kermaseos suklaan päälle, mausta suolalla. Anna sulaa hetki ja sekoita sitten nuolijalla tasaiseksi. Älä vatkaa, ettei ganacheen synny turhia ilmakuplia.
Levitä ganache kakun päälle ja koristele reilulla keolla vadelmia. Käytä hetki jääkaapissa, jotta ganache asettuu. Valmista tuli!
Säilyvyys
Valmis kakku säilyy jääkaapissa useamman päivän, suojaa kelmulla ettei siihen tartu jääkaapin makuja.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Onko mahdollista korvata kikhernejauhot jollain toisella jauholla?