Klassinen mansikkakermakakku onnistuu täydellisesti myös vegaanisena ja osittain mantelijauhoihin leivottuna siitä tulee entistäkin mehevämpi. Tämä kakku on pehmeä, täyteläinen ja kerrassaan ihana! Jos kaipaat lisävinkkejä vegaanisen täytekakun onnistumiseen, lue postauksesta vinkit.
Näin maksimoit onnistumisen tämän täytekakun (ja yleensäkin vegaanisten täytekakkujen) kanssa:
Aloita leipominen hyvissä ajoin!
Jos mahdollista, leivo kakkupohja aamulla tai edellisenä päivänä, anna sen jäähtyä kunnolla ja siirrä jääkaappiin kylmettymään. Kylmää kakkupohjaa on helpompi käsitellä, se leikkautuu kauniimmin, ei murene ja pysyy kakkua täyttäessä aloillaan paremmin kuin vielä pehmeä ja lämmin pohja. Tätä ohjetta ei tietenkään ole pakko noudattaa, mutta tällä tapaa saat helpommin leivottua siistin ja särmän kakun.
Kokoa kakku reunakalvojen sisään.
Tämäkään ei ole pakollinen osa, mutta tekee kakusta huomattavasti siistimmän ja reunoilta tasaisen, ja kakku hyytyy tiiviimpään ja korkeampaan muotoon kuin ilman reunakalvoa. Voit myös kasata kakun lautaselle ja sen jälkeen asettaa reunakalvon tiiviisti ympärille. Tällä tapaa kakusta tulee helpompi ja miellyttävämpi käsitellä.
Kuorruta vasta seuraavana päivänä täyttämisestä.
Tällä tapaa pehmeä täyte - mascarponekerma, (tai toisinaan mousse tai ganache) - ehtii asettua ja kiinteytyä jääkaapissa ollessaan. Kakku on huomattavasti helpompi kuorruttaa ja se pysyy myös leikatessa paremmin kasassa kuin heti kuorrutettu ja syöty. Kun annat täytetyn kakun levätä jääkaapissa, ehtivät sen maut myös tasaantua ja kostutus imeytyä kakkupohjiin.
Älä avaa uuninluukkua turhan aikaisin tarkistaaksesi kypsyyttä.
Kakkupohja, joka on vielä raaka sisältä, saattaa tässä vaiheessa lässähtää keskeltä, joten kannattaa malttaa loppuun saakka. Ota kakku uunista vasta, kun sen reunat irtoavat vuoasta, eikä hammastikulla kokeiltaessa kakun keskeltä irtoa enää kosteaa taikinaa.
Jos kakku kuitenkin vajoaa keskeltä: ei hätää!
Kakun saa edelleen leikattua kolmeen osaan ja koottua niin, ettei kukaan huomaa. Kikkakolmonen: anna painovoiman tehdä työtä. Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia siten päin, kuten se vuoassa paistui. Käännä vuoka sitten vajonnut puoli pöytää päin ja anna jäähtyä loppuun. Kakku ei ehkä ole tältä puolelta kimmoisa ja sileä kuten ideaalitilanteessa, mutta ainakin se jäähtyy helpommin leikattavaan muotoon. Kakkua kootessa voit levittää kakun keskiosaan enemmän kermaa tukemaan notkahtanutta pohjaa.
VEGAANINEN MANSIKKA-MANTELIKAKKU
halkaisijaltaan 20 cm vuokaan
Reseptin alkuperä: alkuperäinen kakkupohja on peräisin Gretchen Pricen Modern Vegan Baking-kirjasta, olen pienentänyt reseptin, kääntänyt sen grammoiksi ja muokannut siitä mantelisen version. Muu resepti: Urbaani vegenda
Huom! Lue postauksesta vinkit onnistuneeseen kakkuun.
Raaka-aineet
Kakkupohja
260 g soijamaitoa
2 1/4 rkl omenaviinietikkaa
75 g margariinia
75 g kookosöljyä
1 1/2 tl vanilja-aromia
3/4 tl suolaa
290 g sokeria
250 g vehnäjauhoja
50 g mantelijauhoa
1 1/2 tl ruokasoodaa
Kostutusliemi
3/4 dl soijamaitoa
1 tl vanilja-aromia
Mascarponekerma
250 g vegaanista mascarponea
2 dl kasvivispiä (käytin Fazer Aito kauravispiä)
1/2 dl tomusokeria
1 tl vanilja-aromia
Kakun täyttöön
1/2 dl omenahilloa (käytin vaniljaista omenahilloa, voit käyttää muuta valitsemaasi hilloa, mutta suosittelen pehmeitä ja neutraaleja makuja, jotta manteli pääsee oikeuksiinsa kakussa)
400 g mansikoita paloiteltuna
Kakun kuorruttamiseen
2 dl kasvivispiä (käytin Fazer Aito kauravispiä)
2 rkl vaniljasokeria
100 g mantelilastuja
200 g mansikoita
Ohje
Esivalmistele
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Vuoraa halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Rasvaa reunat ja jauhota korppujauholla tai mannasuurimoilla.
Valmista kakkupohja
Mittaa soijamaito ja omenaviinietikka kulhoon ja jätä paksuuntumaan.
Sulata margariini ja kookosöljy ja sekoita kulhossa vaniljan, suolan ja sokerin kanssa.
Lisää paksuuntunut soijamaito.
Siivilöi toiseen kulhoon vehnäjauho, mantelijauhe ja ruokasooda ja sekoita taikinaan.
Kaada kakkuvuokaan ja paista 45 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä, ja jos täytät kakun vasta seuraavana päivänä, säilytä sitä jääkaapissa. Kylmää pohjaa on helpompi ja siistimpi leikata.
Esivalmistele täytteet ja pohja kakun kokoamista varten
Sekoita kostutusliemi.
Paahda mantelilastut kuumalla, kuivalla pannulla kullanruskeiksi.
Pilko mansikat.
Valmista mascarponekerma vatkaamalla mascarpone, kasvivispi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta vaniljalla.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
Vinkki:
Kokoa kakku mielellään päivä ennen kuorruttamista reunakalvon sisään. Reunakalvo auttaa kakkua asettumaan siistimpään muotoon, ja jos kakku saa tekeytyä jääkaapissa, se on ehtinyt jämäköityä ja asettua aloilleen, jolloin kuorruttaminen on paljon helpompaa. Myös maut ehtivät tasaantua.
Kokoa kakku
Aseta alin kakkupohja lautaselle (valitse alimmaiseksi vahvin pohja), kostuta se ja levitä puolet omenahillosta päälle.
Pursota mascarponkermasta rengas reunoille ja täytä sisältö puolella mansikoista. Kermarengas reunalla auttaa mansikoita pysymään kakun sisällä ja myöhemmin kuorruttaminen on helpompaa.
Levitä mansikoiden päälle vielä lisää kermaa. Toista sama toiselle kakkupohjalle ja lopuilla täytteillä.
Kostuta myös ylin kansi.
Peitä kakku kelmulla ja siirrä jääkaappiin tekeytymään.
Kuorruta kakku
Vatkaa kasvivispi ja vaniljasokeri vaahdoksi.
Kuorruta kakku, mutta jätä osa kermasta pursotuksia varten. Kermakerroksen ei tarvitse olla täydellisen siisti, sillä se tullaan peittämään täysin.
Kuorruta kakun reunat paahdetuilla mantelilastuilla.
Pursota ruusukkeita kakun reunoille ja täytä kakun päällinen tuoreilla mansikoilla.
Tarjoile!
Säilyvyys
Kakku säilyy jääkaapissa hyvänä noin kolme päivää. Peitä se kuvulla tai kelmulla, ettei kakkuun tartu jääkaapin makuja.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Kommentare