Jos seuraat Urbaani vegendaa instagramissa, huomasit varmaan eilen ihanan uutisen jonka jaoin siellä: meille on tulossa vauva! Lämmin kiitos vielä kaikille ihanista sanoista ja onnitteluista, luettiin niitä Kirpun kanssa illalla hymy korvissa. Uutiset jaettiin alla olevalla kuvalla, mutta nyt on aika jakaa myös kuvassa olevan kakun resepti.
Kyseessä on boston cream pie, joka nimestään huolimatta on kuitenkin ihan oikea kakku. Nimi juontuu ajasta, jolloin kakkupohjat paistettiin piirasvuoissa, eikä sitä ole sen koommin vaihdettu. Boston cream pie (jolla en tiedä olevan suomalaista nimeä) rakennetaan vaaleasta kakkupohjasta ja vaniljavanukkaasta, joka pitää kakun hyvin koossa ja tekee kakusta ihanan hyllyvän! Päälle kaadetaan vielä suklaakuorrutus ja se on sitten siinä. Kerrassaan herkullinen ja mehevä kakku!
Kakkupohja oli itse asiassa niin hyvä (ja älyttömän yksinkertainen valmistaa), että ajattelin kokeilla sitä vielä ihan tavallisen täytekakun pohjana. Tämä resepti on muuten peräisin Gretchen Pricen kirjasta nimeltä Modern Vegan Baking, jota olen viimeaikoina lukenut iltasaduksi itselleni ja kasvavalle vatsalle.
Gretchenilla on muuten älyttömän hyvä Youtube-kanava sekä nettisivut, joissa on mielinmäärin vegaanisia leivosreseptejä. Olen viimeisen puolen vuoden aikana tutustunut moneen niistä ja testaillut useampaa reseptiä ja täytyy sanoa, että Gretchen osaa asiansa. Lämmin suositus siis sinne suuntaan! Urbaani vegendaan resepti päätyi totta kai tuttuun tapaan muunnettuna suomalaiseen keittiöön sopivaksi, jotta et tarvitse erilaisia mittoja tätä kakkua leipoaksesi.
Mutta sitten itse reseptiin! Älä säikähdä pitkältä näyttävää ohjeistusta - todellisuudessa kakku on näppärä ja nopea valmistaa!
VEGAANINEN BOSTON CREAM PIE
halkaisijaltaan 24 cm kakkuvuokaan
Reseptin alkuperä: suomennettu ja muunnettu desimittoihin Gretchen's Vegan Bakeryn reseptistä
Raaka-aineet
Kakkupohjat
3 1/2 dl soijamaitoa
3 rkl omenaviinietikkaa
1,2 dl margariinia
1,2 dl kookosöljyä
2 tl vanilja-aromia
1 tl suolaa
4,2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoa
2 tl ruokasoodaa
Vaniljavanukas
4 1/2 rkl maissitärkkelystä
4 rkl vettä
4 3/4 dl soijamaitoa
1 3/4 dl sokeria
3 rkl margariinia
ripaus kurkumaa
2 tl vanilja-aromia
Suklaaganache
115 g tummaa suklaata
4 rkl soijamaitoa
Esivalmistele
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Vuoraa leivinpaperilla kahden kakkuvuoan pohja ja voitele reunat.
Valmista kakkupohja
Sekoita soijamaito ja omenaviinietikka keskenään. Jätä paksuuntumaan siksi aikaa, kun mittaat muut aineet.
Sulata margariini ja kookosöljy.
Mittaa rasvat kulhoon vaniljan, suolan ja sokerin kanssa. Sekoita tasaiseksi.
Kaada sekaan paksuuntunut soijamaito ja sekoita hyvin.
Yhdistä ruokasooda vehnäjauhoihin ja lisää märkien aineiden joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
Jaa taikina kahteen kakkuvuokaan.
Paista kakkupohjat
Paista uunin keskitasolla 30-35 minuuttia, kunnes kakkupohjat ovat kypsiä. Voit kokeilla kypsyyttä kakun keskeltä hammastikulla, mutta varo paistamasta liikaa, jotta pohjat säilyvät mehevinä.
Anna jäähtyä ritilän päällä kunnolla, ennen kuin kokoat kakun.
Valmista vaniljavanukas
Sekoita pienessä kulhossa maissitärkkelys ja vesi tasaiseksi.
Mittaa kattilaan soijamaito, sokeri ja margariini. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi.
Kun seos kiehuu, lisää maissitärkkelysseos koko ajan sekoittaen.
Lisää kurkumaa antamaan väriä ja keitä miedolla lämmöllä noin 30 sekuntia.
Ota kattila liedeltä ja lisää vanilja.
Anna vanukkaan jäähtyä ennen käyttöä lämpimäksi niin, ettei se ole enää kiehuvan kuumaa.
Kokoa kakku
Kokoa kakku irtopohjavuokaan tai kakkurenkaaseen. Kauniimman lopputuloksen saat, jos vuoraat vuoan reunat reunakalvolla tai tarvittaessa kelmulla.
Aseta toinen kakkupohjista vuoan pohjalle. Kaada lämmin vaniljavanukas päälle tasaiseksi kerrokseksi.
Nosta toinen kakkupohja päälle ja laita kakku kylmään jähmettymään, mielellään seuraavaan päivään.
Valmista suklaaganache
Valmista ganache kun kakku on jähmettynyt
Mittaa suklaa ja soijamaito pieneen, pinnoitettuun kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä kunnes suklaa sulaa ja seos on tasaista ja kiiltävää. Kaada valmiin kakun päälle ja anna suklaan jähmettyä hetki ennen tarjoilua.
Säilyvyys
Boston cream pie säilyy hyvänä jääkaapissa ainakin 6 päivää.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Tää on kyllä ihan paras kakkupohjan resepti! Toimii joka kerta ja tulee ihana rakenne kakkuun.
Tossa vaniljavanukkaassa lukee vaan 4rkl, mutta ei että mitä tulee tuo määrä?! 😅