Kotitekoinen omenasose valmistuu uunissa järjettömän helposti, ja soseesta tulee ihanan paksua, makeaa ja intensiivisen makuista. Ero keittämällä tai höyryttämällä valmistettuun soseeseen on melko valtava, joten suosittelen kokeilemaan tätä tapaa!
Jaoin reseptin aiemmin Instagramissa ja moni innostui jo kokeilemaan uuniomenasoseen valmistamista. Itse olen tehnyt soseita jo monen litran edestä, ja pian meidän omenasoserumba on tälle syksyä takanapäin.
Kuorineen vai ilman?
Riippuu pitkälti siitä tavasta, jolla soseutat omenat, onko kuorimiselle tarvetta - ja siitä, pidätkö soseesta enemmän sileänä vai sattumilla. Itse en kuori omenia, mutta ajan soseen tasaiseksi tehokkaalla blenderillä, jolloin siitä tulee täysin sileää. Tehottomampi kone tai sauvasekoitin jättää karkeamman jäljen ja mahdollisia kuorenpalasia.
Uuniomenasoseen maustaminen:
Helpoimmillaan valmistat soseen pelkistä omenista, mutta voit myös maustaa sen kanelilla ja halutessasi vaniljalla. Molemmilla tavoilla tulee todella hyvää!
Uuniomenasoseen säilytys:
Sose säilyy jääkaapissa noin viikon hyvänä, mutta on herkkä homehtumaan, joten suosittelen pakastamaan pienissä rasioissa ja sulattamaan käyttöön tarpeen mukaan. Olen säilyttänyt sosetta pakastimessa vajaan vuoden ja se on pysynyt hyvänä.
UUNIOMENASOSE
n. 1 litra valmista sosetta
Reseptin alkuperä: Urbaani vegenda
Raaka-aineet
2 kg putsattua kotimaista omenaa
halutessasi 1/2 rkl kanelia* ja hieman aitoa vaniljaa
Ohje
Esivalmistele
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Valmista sose
Huuhtele omenat ja leikkaa pois siemenkota.
Levitä pilkotut omenat uunipellille.
Ripottele päälle halutessasi kaneli ja vanilja, kääntele sekaisin.
Paahda uunissa 30-45 minuuttia, kunnes omenat ovat kypsyneet kokonaan ja saaneet hieman väriä pintaan.
Siirrä omenat blenderiin ja aja tasaiseksi soseeksi.
Siirrä rasioihin, jäähdytä ja pakasta.
Vinkkejä omenasoseen käyttöön
Käytä omenasosetta esimerkiksi kananmunankorvaajana leivonnassa (1/2 dl vastaa yhtä kananmunaa), lisää aamupuuron tai leivän päällä (ihana yhdistelmä tulee maapähkinävoista ja omenasoseesta) ja syötä vauvalle, taaperolle ja itsellesi sellaisenaan.
BABY VEGENDA - LEIVO LAPSELLE
Vauvalle ja taaperolle tehdessä valitse ceylonkaneli
Säilyvyys
Uuniomenasose säilyy jääkaapissa noin viikon, mutta pakastimessa useita kuukausia (teen itse kerralla lähes vuoden satsin) joten suosittelen pakastamaan soseen pienissä rasioissa ja sulattamaan tarpeen mukaan.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Hyvää tuli, ja miten helppoa... Pari kiloa meni kuin meni yhdelle leveälle pellilliselle, vaikka ensin hirvitti. 😁 Pidin uunissa 50min.
Kiitos ohjeesta. Hyvää on