Kuohkeita, pehmeitä ja luonnollisesti makeutettuja: nämä hapanjuureen tehdyt mustikkapannukakut ovat terveellinen ja täyttävä aamupala. Hapanjuureen tehtynä ne ovat myös eritysen helppoja: taikina sekoitetaan illalla ja pannukakut paistetaan aamulla. Tämä pannukakkutaikina on sokeriton, eikä sisällä lisättyä rasvaa - kaiken lisäksi paistaminenkin onnistuu ilman rasvaa niin halutessasi.
Hapanjuuri sopii loistavasti muuhunkin kuin leipien leivontaan. Ja jos juurileivonta on sinulle vielä uutta, pannukakut ovat helppo tapa tutustua juuren käyttöön onnistuneesti. Itse käytän pannukakkuihinkin ruokittua, aktiivista juurta, ja suosittelen samaa sinulle. Aktiiviseen juureen tehtynä pannukakuissa on pehmeämpi ja miedompi maku kuin ruokkimattomassa, joissa maku on happamampi.
Meillä pannukakkuja syödään aamupalaksi monta kertaa viikossa. Toivon sinunkin saavan näistä mukavaa vaihtelua aamupalapöytään! Pannukakut voi paistaa myös ennakkoon ja lämmittää ennen syöntiä mikrossa. Minä teen välillä myös isoja pannukakkusatseja ja laitan niitä pakkaseen, jolloin pannukakkuja on helppo ottaa pitkin viikkoa syötäväksi.
Kurkkaa reseptin lopusta vinkit kuinka tehdä näistä pannukakuista vauvoillekin sopivia!
VEGAANISET HAPANJUURIPANNUKAKUT
n. 30 pientä pannukakkua
Reseptin alkuperä: Urbaani vegenda
Raaka-aineet
250 g (n. 2 1/2 dl ) aktiivista hapanjuurta
3 dl kasvimaitoa*
1 dl aquafabaa (säilykekikherneiden tai -papujen lientä. aquafabaa ei tarvitse vaahdottaa tähän reseptiin)
1 ruskeapilkullinen banaani muussattuna
180 g jauhoja (oma suosikkini: 90 g kaurajauhoja + 90 g spelttijauhoja tai 90 g vehnäjauhoja ja 90 g spelttijauhoja)
1 tl vanilja-aromia
1 tl suolaa*
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
3 dl mustikoita + 1 rkl jauhoja
Ohje
Huom! Valmista pannukakkutaikina mielellään edellisenä päivänä tai ainakin useampi tunti ennen pannukakkujen paistamista. Voit esimerkiksi sekoittaa taikinan illalla ja paistaa pannukakut aamulla aamupalaksi.
Sekoita taikina
Mittaa hapanjuuri, kasvimaito, aquafaba, muussattu banaani, jauhot ja vanilja isoon kulhoon.
Sekoita tasaiseksi. Peitä liinalla tai kelmulla ja jätä huoneenlämpöön, kunnes taikina on ruvennut selkeästi kuplimaan. Mielellään useampi tunti/yön yli.
Paista pannukakut
Lisää taikinaan suola, leivinjauhe ja ruokasooda ennen paistamista. Sekoita.
Jos käytät taikinaan jäisiä mustikoita, ripottele niihin ruokalusikallinen jauhoja, sekoita ja lisää taikinaan. Kääntele sekaisin.
Paista pannukakut kuumennetulla pannulla keskilämmöllä. Paistaminen onnistuu pinnoitetulla pannulla ilman rasvaa, itse paistan pannukakut aina tällä tapaa. Jos käytät valurautapannua tai muuta pinnoittamatonta pannua, paistorasva (margariini, öljy) voi olla tarpeen.
Tarjoa pannukakut lempitäytteidesi kanssa - minulle ne ovat vaahterasiirappi ja reilusti lisää mustikoita.
VINKKI: Voit korvata reseptin mustikat myös esimerkiksi tummasuklaahipuilla ja tehdä suklaahippupannukakkuja.
Baby vegenda - leivo lapselle
Jos haluat tehdä näitä pannukakkuja alle 1-vuotiaalle lapselle, katso raaka-aineluettelon tähdellä merkityt kohdat ja tee seuraavat muutokset:
Valitse kasvimaito, jota ei ole vitaminoitu
Jätä reseptistä suola pois
Säilyvyys
Pannukakut säilyvät hyvinä jääkaapissa ainakin 5 vuorokautta.
Kestävät myös pakastuksen.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Tällä reseptillä sai myös tosi hyvät herkuttelupannukakut! Aion ehdottomasti kokeilla myös alkuperäisen ohjeen mukaan "terveellisempiä" pannareita, mutta halusin testata nimenomaan hapanjuureen tehtyjä viikonlopun herkkupannareita, ja tämä toimi sellaistenkin pohjana tosi hyvin :) en laittanut banaania (koska ei ollut kotona), laitoin taikinaan hieman sokeria ja vähän enemmän jauhoja (pelkkää vehnää). Ei ole tarkoitus olla stereotyyppinen leivontablogikommentti, jossa on muokattu ohjetta miten sattuu 😄 mutta siis suosittelen tätä reseptiä myös herkkupannareiden pohjaksi! Kiitos reseptistä ❤️