Kuinka hapanjuurta ruokitaan? Missä juurta säilytetään? Entä millaisia jauhoja kannattaa käytää? Kun olet tehnyt oman tai saanut valmiin hapanjuuren, saattaa mieleen tulla monia kysymyksiä.
Olen koonnut tähän postaukseen ohjeet, joilla pääset alkuun juuren säilyttämisessä ja hoitamisessa. Kun tarvitset tukea ja vastauksia kysymyksiin, löydät ne tästä postauksesta.
Katso ohjeet oman juuren valmistamiseen Instagram-tililtäni.
Juurileivonta on hauskaa ja palkitsevaa: se voi olla rauhoittava arkiaskare ja osa perheen ruokahuoltoa, tai harrastus, joka vie mennessään, ja jonka parissa tekee mieli alkaa heti hifistelemään. Löydät varmasti oman polkusi juurileivonnan parissa, mutta alkuun haluan sanoa kaksi asiaa:
Kun pääset jutusta jyvällä, juuren hoitaminen ja juurella leivonta on helppoa ja mutkatonta.
Juurileivonta ei ole niin vakavaa! Netti ja kirjat ovat pullollaan kaikenlaisia ohjeita, vinkkejä ja tekniikoita, ja niitä lukiessa saattaa iskeä kylmä hiki, mutta todellisuudessa tarvitset vain vettä, jauhoja, suolaa ja hieman aikaa. Leipoessa sekä taitosi että leipäsi paranevat. Muista, että juurileivonta ei ole mikään uusi keksintö tai trendi, jonka ohjeita pitää noudattaa ikuisesti prikulleen onnistuakseen. Hapanjuurella on leivottu vuosituhansien ajan, ilmeisesti jo muinaisessa Egyptissä, ja lähempänä historiassa omat esi-isämme Suomessa erityisesti rukiin kanssa. Sen paremmin leipureilla tuhansia vuosia sitten kuin mummuillamme pirteissään ei ollut tarkkoja grammavaakoja tai mutkikkaita ohjeita, vaan rutiineita, taitoja ja perimätietoa.
Tarvittavat välineet
Juuren ruokintaan ja säilytykseen tarvitset
Puhtaan lasipurkin ja sekoitustikun (ei tarvetta steriloida, hyvin pesty riittää)
Jauhoja (mieluusti tuoreita vehnäjauhoja)
Vettä (ainakin HSY:n alueella veteen lisätään pieni määrä klooria, voit seisottaa halutessasi vettä kannussa juuren ruokkimista ja leivontaa varten jotta veden kloori haihtuu)
Keittiövaa'an
Hapanjuuren ruokkiminen
Hapanjuuri kaipaa säännöllisesti ruokaa pysyäkseen elinvoimaisena ja leivontakunnossa. Hapanjuurta ruokitaan vedellä ja jauhoilla.
On makuasia, minkälaisilla jauhoilla ruokit juurta: tavallisilla vai luomujauhoilla, vehnällä, täysjyvävehnällä tai ehkä rukiilla. Itselleni on vehnäjauhoista tehty hapanjuuri, ja käytän sitä vaaleisiin leipiin, vehnä-ruisleipiin sekä makeisiin leivonnaisiin. Toistaiseksi yksi juuri on riittänyt, enkä ole kaivannut esimerkiksi ruisjuurta vehnäisen rinnalle.
Käytä mieluummin tuoreita kuin pitkään avattuna kaapin perällä olleita jauhoja.
Minulla on tapana ruokkia juurta suhteessa:
1 osa juurta
1 osa vettä
1 osa jauhoja
Vesi ja jauhot lisätään juuren sekaan ja sekoitetaan tasaiseksi, esimerkiksi syömäpuikolla. Sillä on helppo sekoittaa & puikko on nopea puhdistaa!
Käytä alkuun keittiövaakaa juuren ruokkimisessa. Kun opit tunnistamaan silmämääräisesti miltä hyvä juuri näyttää, et todennäköisesti enää tarvitse vaakaa, vaan voit ruokkia juurta näppituntumalla. Ruokitun juuren koostumus on paksuhko, hyvin käynyt ja leivontavalmis juuri kuplivaa, kuohkeaa ja moussemaista.
Kun olet ruokkinut juuren, sulje kansi löysästi ja nosta lämpimähköön paikkaan käymään. Esimerkiksi mikäli teet ruokaa, uunin tai lieden lähellä on yleensä kiva jälkilämpö, jonka hehkuun juuren voi laittaa.
Kuinka hapanjuurta säilytetään?
Kun leivot juurella, säilytä sitä huoneenlämmössä.
Kun et leivo juurella, säilytä sitä jääkaapissa.
Jos juuri on ollut pitkään käyttämättä ja tehoruokit sitä saadaksesi sen hyvään kuntoon, voit viedä juuren lämpimämpään paikkaan kuten lattialämmityksen päälle tai matalalämpöiseen uuniin (noin 30 astetta)
Jos et aio leipoa juurella pitkään aikaan, voit kuivattaa juurta kuiva-ainekaapissa säilytettäväksi.
Hapanjuuren säilytys jääkaapissa
Hapanjuuri säilyy leivontojen välissä parhaiten jääkaapissa. Suosittelen ruokkimaan juurta noin kerran viikossa pienellä määrällä vettä ja jauhoja, jotta juuri saa ruokaa, eikä muutu turhan happamaksi. Juuri säilyy kyllä jääkaapissa pitkään ilman ruokkimistakin (jopa kuukausia), mutta vaatii sen jälkeen useamman ruokinnan päästäkseen takaisin hyvään kuntoon.
Jääkaapissa säilytettävän juuren kannattaa oman kokemukseni mukaan olla rakenteeltaan mieluummin paksuhkoa kuin vetelää litkua. (mieluummin kuin pannukakkutaikina eikä kuin lettutaikina) Paksummaksi ruokitulla juurella on enemmän ravintoa, eli jauhoja, kuin ohuella juurella, ja sillä riittää syötävää pidemmäksi aikaa.
Kun haluat leipoa taas juurella, ota juuri huoneenlämpöön ja ruoki sitä juuren kunnosta riippuen 1-3 kertaa, kunnes se kuplii taas iloisesti ja haju on miellyttävä.
Etikkainen liemi hapanjuuren päällä
Pitkään jääkaapissa ruokkimatta ollut juuri muodostaa pinnalleen kirkkaan tai jopa harmaan etikkaisen liemen. Tällainen juuri on vielä täysin käyttökelpoinen, vaikka haiseekin voimakkaan kitkerältä. Pinnalle muodostunut liemi suojaa juurta ja sen mikrobistoa ja kielii siitä, ettei juurella ole ollut tarpeeksi ravintoa.
Kaada liemi lavuaariin ja jatka juuren ruokkimista, kunnes se kuplii taas iloisesti ja tuoksu on raikkaampi.
Hapanjuuren kuivattaminen
Kuivattu juuri kuitenkin nopeuttaa juurileivontaan paluuta, mikäli juurelle sattuu jotain. Kuivatusta juuresta saat keskimäärin 2-3 päivässä uuden, kuplivan juuren, kun taas juuren valmistaminen alusta asti vaatii noin viikon, ja kestää hetken, ennen kuin juuri on tasapainoinen ja jos näin voi sanoa, luotettava.
Näin kuivatat hapanjuurta:
Levitä kuplivaa, ruokittua juurta ohueksi kerrokseksi leivinpaperin päälle. Jos huoneilma on kuiva (eikä kuuma ja kostea) jätä juuri kuivumaan huoneenlämpöön. Varmista että juuri on kuivunut täysin. Murra kuivunut juuri paloiksi ja säilytä esim lasipurkissa tai pussissa, jonne ei pääse kosteutta.
Voit myös kuivattaa juuren matalalämpöisessä uunissa yön yli, uuninluukku hieman raollaan.
Juuren pilaantuminen on kuitenkin harvinaista, ssillä juuret ovat kestäviä eivätkä kärsi peruuttamattomasti siitä, jos laiminlöit sen ruokkimista. Sen sijaan epäpuhtaat astiat tai juuren jättäminen lämpimään pitkäksi aikaa ruokkimatta sitä saattavat homehduttaa juuren. Olen 9 vuoden aikana onnistunut kerran pilaamaan juuren, ja se oli todellisen laiminlyönnin tulos: todennäköisesti juurellasi ei ole hätää, ellei siinä oikeasti ole homepilkkuja.
Kuivatun hapanjuuren käynnistäminen
Murenna kuivattua hapanjuurta pieneen kulhoon ja lisää hieman vettä. Sekoita ja anna liueta. Itse tykkään lisätä heti myös lusikallisen jauhoja joukkoon. Jatka juuren ruokkimista 1-2 kertaa päivässä, kunnes juuri on taas käyttökunnossa.
Kuivatun juuren herättämisessä menee yleensä 2-3 päivää, kun juurta ruokitaan kaksi kertaa päivässä.
Ideoita hapanjuurella leivontaan
Hapanjuurella voit leipoa mm. erilaisia leipiä ja sämpylöitä, tehdä pannukakkuja ja lettutaikinoita, pullia, piirakkapohjia, suolaisia ja makeita keksejä. Hapanjuurta voi myös lisätä makeiden leivonnaisten taikinoihin.
Selaa Urbaani vegendan sivuilta valmiiksi löytyviä hapanjuuriohjeita ja hyppää mukaan Urbaani vegendan Instagramiin, jossa jaan usein sisältöä hapanjuurella leipomisesta!
Oliko tästä artikkelistä hyötyä?
Jätä kommentti tähän postaukseen ja kerro miten onnistui - ja tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista, Pinterestistä ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Tutustu myös kirjaani Urbaani vegenda - leivo vegaanisesti !
Comments